Inga fler "Gröna Jobb"

Projektet ”Gröna Jobb”, som gett långtidsarbetslösa möjlighet att komma ut i arbetslivet, kommer troligen att avslutas. I Västmanland har deltagarna bland annat fått röja skog och kartlägga fornlämningar.

I slutet av augusti tar andra delen av projektet slut och det är sedan osäkert om det blir någon fortsättning.

- Signalerna vi får i dag är att det tyvärr läggs ner, i alla fall i den form det är idag. Anledningen till det är att det är en god arbetsmarknad med mycket jobb och då ska man inte binda upp folk i projekt, säger Eva Persson, coach i projektet.

”Gröna Jobb” är ett nationellt projekt som startade år 2004 i ett samarbete mellan Socialfonden, Skogstyrelsen och Arbetsförmedlingen.

Kriteriet för att få vara med har varit att man måste ha varit inskriven i aktivitetsgarantin i minst 18 månader.

Som deltagare i projektet har man varit anställd hos Skogsstyrelsen, som i sin tur fått bidrag från Socialfonden och Arbetsförmedlingen.

De som har deltagit i projektet har förutom ett arbete också fått ta del av diverse utbildningar, exempelvis körkortsutbildning och utbildning i hur man startar ett företag.

Målet för ”Gröna Jobb” var högt satt: man ville att hälften av deltagarna skulle gå vidare till anställning hos annan arbetsgivare eller påbörja en utbildning.

Och trots att många flera av de som varit engagerade i ”Gröna Jobb” tycker att projektet har varit en succé har man inte kunnat nå målet.

- De som satte målen var väl inte helt initierade i vad det innebar att ta in någon som har varit arbetslös i 15 år och försöka få ut vederbörande, säger Bosse Jansson, projektledare i Västmanland.

- Men som gammal arbetsförmedlare, som jag är, så har det varit över all förväntan, säger Bosse Jansson till P4 Västmanland.

- De har fått tiden på sig, de har mognat, de har kommit in i gemenskapen rent socialt och de är fit for fight att bege sig ut i arbetslivet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista