Västeråsentreprenör JO-anmäler Vägverket och Näringslivsdepartementet

Entrepenören och ägaren till det konkursdrabbade bolaget ”Jens of Sweden”, västeråsaren Jens Nylander, JO-anmäler Vägverket och Näringsdepartementet. Jens Nylanders nya bolag vill ha tillgång till Vägverkets register, ett register som bolaget vill använda till att skapa sökbara tjänster på internet. Men vägverket vägrar.

- Anledningen till att jag anmäler är att jag anser att varken Vägverket eller regeringen följt de nya direktiv som EU har stiftat, som innebär att man ska få tillgång till offentlig information på ett bättre sätt än idag, säger Jens Nylander till P4 Västmanland.

Men det är inte bara vägverkets register det handlar om. Jens Nylanders affärsidé är att samla offentliga register från 33 myndigheter och nämnder på internet och hjälpa till att ta fram information åt privatpersoner och företag. Det är framför allt myndighetsuppgifter det handlar om, till exempel hur många gånger ett företag har blivit anmält till Allmänna Reklamationsnämnden. Det handlar inte om personuppgifter.

Samtliga myndigheter och nämnder vägrade att lämna ut sina register, men Jens Nylander valde att JO-anmäla Vägverket. Nylander överklagade också vägverkets beslut till Näringsdepartementet för 14 månader sedan, men har ännu inte fått något beslut. Det finns ett EU-direktiv som säger att företag enkelt ska ha tillgång till register från myndigheter och nämnder för att kunna skapa arbetstillfällen och service åt allmänheten. Det är med stöd av det direktivet han väljer att JO-anmäla.


Det är inte första gången Nylander JO-anmäler myndigheter. I juni anmälde han Tullverket och Kronofogdemyndigheten vars handlande han anser bidrog till att hans bolag ”Jens of Sweden” gick i konkurs. Men han är inte rädd för att uppfattas som oseriös eller besvärlig.
- Att JO-anmäla är enda sättet för mig som företagare att få hjälp och vägledande beslut. Jag har ju väntat i ett och ett halvt år på att få ett beslut, så en JO-anmälan är sista utvägen, säger Jens Nylander.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".