Enkät bland politikerna i Västerås

Hyresgästföreningen fortsätter sin kamp för att rädda allmännyttan i Västerås.

Som en led i kampanjen tillfrågas nu alla kommunfullmäktiges ledamöter vad de anser att allmännyttan har för betydelse.

- Det är lite grann om allmännyttan i stort, om hyressättningssystem, om självkostnadsprincipen i ett bostadsföretag som Mimer, säger Hans Ohlsson, ordförande i Hyregästföreningen i Västerås.

- Vi vill naturligtvis höra om vad politikerna har för inställning till allmännyttan och dess färdigheter som kommunalt bostadbolag och som ett bostadspolitiskt verktyg, säger Hans Ohlsson till P4 Västmanland.

Det är efter den hårda debatten och kraven på en folkomröstning om utförsäljningen av lägenheter hos Västerås allmännyttiga bostadsbolaget Mimer som Hyresgästföreningen nu genomför undersökningen.

Hyresgästföreningen fick inte igenom sitt krav på en folkomsröstning, trots en namninsamling och en egen opinionsundersökning som visade att majoriteten av de tillfrågade är emot en utförsäjning.

Den styrande Västeråsalliansen, dvs de borgerliga partierna samt miljöpartiet, är i full fart med att förverkliga en utförsäljning.

Och nu undrar Hyresgästföreningen när man egentligen ska folkomrösta i Västerås - om inte i en så här stor och viktig fråga?

- I sådana fall så får man fråga politikerna vad de vill ha den här demokratiska möjligheten till, att göra sådana här folkomröstningar angående politiska frågor i Västerås, menar Hans Ohlsson.

Men vad hoppas man att undersökningen ska leda till? Att de borgerliga och miljöpartistiska politikerna ändrar sig i frågan om utförsäljning?

Ja, svarar Hans Ohlsson - även om han inte riktigt tror på det:

- Ja, naturligtvis så har man alltid den förhoppningen att man ska kunna väcka någon politiker, politiskt sinnad, människa i fullmäktige så att de verkligen funderar till en extra gång och kanske ”svänger på kulan”.

- Nej, jag tror inte sannolikheten är stor idag, det tror jag inte, men hoppet finns ju fortfarande kvar. Det gör det, säger Hans Ohlsson, ordförande i Hyregästföreningen i Västerås, till P4 Västmanland.

Om ett par veckor ska undersökningen bland västeråspolitikerna vara klar.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".