Så ska självmorden minska vid järnvägar och vägar

Förra året inträffade 26 självmord vid järnvägarna i Banverkets östra region, där Västmanland ingår. Nu inleder både Banverket och Vägverket projekt för att försöka förhindra självmord längs järnvägsspår och vägar. Under flera år har man bara fört statistik.

På Banverket, där Kenneth Stjerndorff är chef för anläggningsdriften, ser man allvarligt på den här sortens incidenter:

- Det är ett stort problem för oss. Det händer titt som tätt att människor går ut i spåret och drabbas av påkörningar. För oss på Banverket får det konsekvenser. Trafiken måste stängas av, och det är uppskakande för lokförarna att köra på en person, säger Kenneth Stjerndorff.

Förra året inträffade 26 självmord i Banverkets östra region, där Västmanland ingår. Det är är i och för sig små siffror sett till hur många som totalt begår självmord i Sverige varje år, cirka 1 400 st, men på Banverket vill man ändå göra vad man kan.

Nu testas nya metoder för att förhindra självmorden längst med spåren:

- Vi har staket som vi försöker hålla fräscha som ska hindra folk att komma in till spåren. Vi tittar också på möjligheten med kameraövervakning på stationerna, ett projekt vi hoppas bli klara med under hösten, säger Kenneth Stjerndorff på Banverket.

På Vägverket har man inlett ett liknade projekt för att begränsa självmorden.

Till en början handlar det nu om att identifiera platser med en hög självmordsfrekvens för att sedan kunna sätta in åtgärder där.

- Det handlar om att anordna rent fysiska hinder, det är det som ligger närmast till. Man bygger upp hinder så man försvårar för personer att hoppa från en hög höjd, till exempel, säger Hans Sundén på Vägverket, region Mälardalen.

Innan år 2010 ska speciellt drabbade områden fått stängsel enligt Vägverkets plan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".