Djäkneberget förblir friluftsoas

Västeråsarnas älskade friluftsområde Djäkneberget ska utvecklas som ett parkområde. Planerna på att bygga bostäder där har begravts.

Och så här säger några besökare på Djäkneberget om att parkområdet nu ska utvecklas istället för att bebyggas.

- Det är bra att det inte blir bostäder!

- Jag tycker det är en fantastisk anlägging här, mitt i stan så här! Och om det nu ska göras ännu större så det är det bara bra.

- Jag brukar åka rutschkana och klättra och sedan brukar jag gunga i spindelgungan. Jag skulle vilja ha en till klätterställning.

- Jag hade nog sett att de hade byggt bostäder här. Jag är av den uppfattningen att det hade varit perfekt att använda det gamla vattentornet som ungdomsbostäder.

Det sa några av besökarna på Djäkneberget till P4 Västmanland. Det är stadsträdgårdmästaren Karin Carlzén som nu ska leda en projektgrupp som ska ta fram utvecklingsidéer.

- Det är ett trevligt uppdrag, tycker jag, säger Karin Carlzén till P4 Västmanland.

Valets vinnare, Västeråsalliansen, stoppade bara kort efter valet i höstas planerna på att bygga bostäder på Djäkneberget. Både närboende och andra västeråsare hade protesterat hårt mot planerna. Dessutom hotades ett unikt grodbestånd och andra natur och kulturvärden. Och nu ska alltså Djäkneberget utvecklas som ett friluftsområde. Och stadsträdgårdmästaren Karin Carlzén vill ta tillvara på västeråsarnas stora engagemang som de visade under debatten om bostadsbyggandet.

- Eftersom det har varit sådant engagemang i samband med bostadsplaneringen så är det väl riktigt att man följer upp och liksom tar hand om det engagemanget, säger Karin Carlzén.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".