Bedrägerier och narkotikabrott allt vanligare

Antalet bedrägerier och narkotikabrott har ökat kraftigt i Västmanland hittills i år. Men totalt sett har brottsligheten minskat i länet. Det visar ny statistik från polisen för årets sju första månader.

En typ av brott som ökat mycket kraftigt hittills i år är bedrägerierna. Från januari till och med juli anmäldes knappt 1400 brott. Det är nästan 400 fler än under samma period ifjol, en ökning med 37 procent. Den stora ökningen handlar enligt polisen framför allt om bedrägerier i socialförsäkringen.

Även antalet anmälningar om narkotikabrott har ökat kraftigt, med 40 procent jämfört med förra året. Nästan 1 500 anmälningar gjordes, och en förklaring till uppgången är att polisen nu är mer aktiv när det gäller kampen mot narkotika och då blir också anmälningarna fler.

En liten ökning, på tre procent, kan man också se när det gäller anmälningar om misshandel utomhus. Men totalt sett har brottsligheten ändå minskat i länet hittills i år, enligt polisen. Till exempel så minskade inbrotten i bostäder med 22 procent. Cirka 140 anmälningar har gjorts i år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".