Stig Henriksson, kommunalråd (v) i Fagersta

Banverket kritiseras för vendettaliknande metoder

Ge er inte på privatpersoner med en vendettaliknande kampanj. Den skarpa kritiken riktar kommunalrådet Stig Henriksson i Fagersta till Banverket. Det handlar om en segdragen rättsprocess där överklaganden från Banverket hindrat en familj i Fagersta från att bygga klart ett hus på en tomt i närheten av en järnvägssträcka. Fallet är nu uppe i regeringsrätten.

I ett brev till Banverkets högsta styrelse vill Stig Henriksson att verket nu ska besinna sig.

- Jag tycker inte att en stor statlig myndighet ska driva en rättsprocess in absurdum och belasta ett redan hårt belastat rättssystem med att överklaga till sista instans utan någon gång ska man ge sig, säger Stig Henriksson.

Våren 2004 fick familjen Wigert bygglov av Fagersta kommun och började bygga sitt hus. Cirka 400 meter därifrån finns en obevakad järnvägsövergång som Banverket vill ta bort av säkerhetsskäl. Bygglovet överklagas därför och länsstyrelsen ger Banverket rätt. Men trots att familjen sedan får rätt i både länsrätten och kammarrätten så fortsätter banverket att överklaga och har nu begärt prövningstillstånd i högsta instans, nämligen regeringsrätten. Stig Henriksson har följt den här långa processen och berättar varför han i egenskap av kommunalråd engagerat sig så hårt i det här fallet:

- Kommunen har gett bygglov och det har blivit överklagat och man har fått rätt då i två rättsinstanser, men man ska ändå driva det vidare till högsta instans. Jag tycker att så ska man inte bära sig åt som en del av det offentliga Sverige.

Enligt Stig Henriksson finns det en möjlig lösning som skulle kunna få slut på den här tvisten.

- Det som Banverket oroar sig för, den här gångfållan som är en obevakad järnvägsövergång, om de lade ner sin process så finns det väldigt stora möjligheter att de helt kan bli av med den gångfållan via en lantmäteriförrättning och en parallellväg ifrån en annan korsning som är mera godkänd. Men så länge de driver det här så går det inte att hitta någon lösning, säger han.

Carola Alzén, områdeschef på Banverket, säger att Banverket hela tiden hävdat - redan innan bygglovet beviljades - att tillfartsvägen till familjen Wigerts fastighet inte är säker:

- Vi tar ett ansvar för järnvägssäkerheten och vi tycker inte att vi kan uppfylla den säkerheten med ett permanent boende på andra sidan järnvägen, säger Carola Alzén.

Hon säger också att Banverket inte fått några garantier från Lantmäteriverket att Stig Henrikssons förslag på en lösning med en annan parallell väg skulle gå igenom:

- Det finns ett motstånd både från sommarstugeägare och den markägare vars mark som då skulle tas i anspråk till en sådan lösning, säger hon till P4 Västmanland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".