VLT-huset i centrala Västerås

VLT gör schemaförändringar för att mildra konflikt

Inför arbetsmarknads-konflikten i morgon eftermiddag, vid samtliga dagstidningar i länet, försöker nu VLT’s ledning göra om journalisternas arbetsscheman. Johan Kretz, vice ordförande i Svenska journalistförbundet på VLT, tycker att det är uppenbart att förändringarna görs för att mildra effekterna av konflikten.

Det varsel som svenska jornalistförbundet, SJF, har lagt innebär bland annat att inga arbetspass får vara längre än 8 timmar och ingen får jobba mer än 40 timmar per kalendervecka. Därför vill nu VLT-ledningen ändra så att journalister arbetar från onsdag till fredag veckan därpå, 10 dagar i rad, men de faller under olika kalenderveckor.

Framförallt berörs web- och sportredaktionerna där personalen idag jobbar längre arbetspass mot att ha fler lediga dagar. Och förändringarna skulle ge stora konsekvenser.

Det är den varslade konflikten som ligger bakom ändringarna i schemat. Det säger tidningens chefredaktör Elisabeth Bäck:

-När vi tittade på hur journalistförbundet hade lagt varslet så upptäckte vi att det påverkar väldigt kraftigt möjligheterna för VLT att komma ut till våra kunder, alltså våra prenumeranter och vår annonsörer, och därför måste vi anpassa våra arbetstider så att jag som ansvarig utgivare kan säkerställa utgivningen av VLT, säger Elisabeth Bäck.

Hon säger också att det är en förändring av journalisternas scheman som kommer att gälla tills vidare, inte bara under konflikttiden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".