Får polisbeskydd.

Polisen skyddar betande får

Polisen har fått rapporter om att ungdomar har tagit sig in i hagen och skrämt de får som betar i ett område på Önsta-Gryta i Västerås.

Nu kommer polisen att hålla fårhagen under uppsikt under kvällar och nätter.

- Ungdomar har jagat fåren med käppar och kanske velat se dem springa omkring, men vad vi vet nu så har inget får blivit skadat, säger Börje Strömberg, informationsansvarig på Polisen i Västmanland.

Han berättar att när polisen kommit fram har fårjägarna inte varit kvar, så man har ingen misstänkt.

Incidenterna har ägt rum ganska regelbundet, mellan klockan 22 och 23 på kvällen.

Två gånger har polisen fått rapporter om, men det kan ha inträffat fler incidenter, enligt Börje Strömberg.

De 14 fåren är en del av Västerås stads projekt för att öppna upp stadsskogarna på naturlig väg, genom att fåren får beta fritt inom inhägnade områden.

Sedan tidigare finns en fårhage på Bäckby, och där har man haft problem med att någon haft sönder inhägnaden och släppt ut fåren.

Fåren på Önsta-Gryta kommer nu att få extra polisbeskydd den närmaste tiden:

- Vi kan ju inte bli fårvaktare och stå där jämt, men vi tar en tur förbi på kvällarna och ser så det är lugnt, säger Börje Strömberg till P4 Västmanland.

Han tillägger att det är föräldrarnas ansvar att hålla uppsikt över sina barn i stället för att polisen ska behöva lägga tid på att vakta får.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".