Kommunstyrelsens ordförande Elisabeth Unell (m).

Mimer nämns inte i Västerås stads opinionsundersökning

På torsdag ska kommunstyrelsen i Västerås ta ställning till vilka frågor som ska ställas i opinionsundersökningen om försäljning av hyreslägenheter från det allmännyttiga bostadsbolaget Mimer.

Men enligt beslutsunderlaget nämns inte Mimer med ett ord i undersökningen.

Inget konstigt med det, enligt kommunstyrelsen ordförande Elisabeth Unell(m).

Opinionsundersökningen görs i stället för den folkomröstning som begärts i en stor namninsamling.

Både oppositionen och Hyresgästföreningen har motsatt sig planerna på att sälja Mimer-lägenheter.

Men nu när Västerås stad alltså gör en opinionsundersökning så nämns inte Mimer med ett enda ord; det framgår av beslutsunderlaget.

I stället ställs allmänna frågor om bland annat inställningen till att ombilda hyreslägenheter till bostadsrätter.

Det förklarar kommunstyrelsens ordförande Elisabeth Unell (m) så här:

- Ombildningsprogram och annat har diskuterats, och det är ju väldigt omfattande och svårt egentligen att sätta sig in i vad det innebär, för det är många detaljer i det som man måste ha med.

- Så att det vi egentligen frågar är principiella frågor. Och det handlar om om vi ska ha bostadsrätter, hyresrätter och egnahem i varje område och varje stadsdel, säger Elisabeth Unell till P4 Västmanland.

- Det är ju en tydlig signal om man vill ha det, att man ska se till att det finns alla delar i alla områden. Det är en signal som vi vill ha.

- Vi ställer också frågan om om en majoritet av hyresgästerna i ett hus vill - ska det då vara möjligt? Och det är ju egentligen också någonting som kan ge ett tydligt svar, säger Elisabeth Unell.

Hyresgästföreningen och oppositionen anser att man säljer ut västeråsarnas egendom, eftersom Mimer är ett allmännyttigt bostadsföretag. Man menar att det är kommuninvånarnas egendom som man nu har bestämt att sälja.

Anser då inte Elisabeth Unell att västeråsarna ska ha rätt att säga sin mening i den frågan?

- Alltså, det det handlar om är ju inte att sälja ut västeråsarnas egendom, utan det handlar om att möta ett antal västeråsare som bor i några hyresrätter, där en övervägande majoritet vill köpa sin lägenhet.

- Att möta det och också få inkomster till Mimer för att kunna bygga nya hyreshus i nya områden, och se till att det blir en rörelse på marknaden.

- Vi har aldrig ifrågasatt Mimer som ett allmännyttigt bostadsbolag, utan det här handlar om helt enkelt att också få inkomster till Mimer för att kunna bygga nytt, säger Elisabeth Unell till P4 Västmanland.

- Då är frågan: ska man sälja till hyresgästerna som önskar eller ska man göra som socialdemokraterna gjorde och sälja till andra privata aktörer?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".