Stiftelsen Mälarhemmet står bakom satsningen.

Snart klartecken för finskt äldreboende

Det nya finsk-språkiga äldreboendet Mälarhemmet på Vetterslund i Västerås ser nu ut att bli av, efter många och långa turer.

Bygget stoppades för drygt ett år sedan, när regeringen ogiltigförklarade detaljplanen efter att en privatperson överklagat kommunens beslut.

Efter vissa ändringar väntas nu byggnadsnämnden i Västerås bevilja bygglovet på tisdag.

Stiftelsen Mälarhemmet ville ursprungligen bygga både ett äldreboende och två punkthus för finsk-språkiga seniorer.

Men nu har punkthusen plockats bort från detaljplanen för att man ska komma igång med äldreboendet.

- Jag tror att det blir byggstart under hösten nu. Det är ju klart att det är bättre sent än aldrig, säger Paavo Vallius, ordförande i föreningen och stiftelsen Mälarhemmet, till P4 Västmanland.

- Det känns ju hyfsat bra, men det är klart att vi hade gärna velat ha seniorboendet, de här punkthusen, där också. Men vi får vi arbeta vidare med det så att det blir den här helheten som föreningen hade planerat, säger Paavo Vallius.

Mälarhemmet kommer att ha 24 platser samt belastningslägenheter och ett gruppboende.

Bland de finskspråkiga äldre i Västerås är hemmet välkommet, menar Paavo Vallius:

-J ag tror att det är många som väntat på att det här äldrebondet blir av. Det är nog säkert så att det kommer att bli fullt och att många vill dit.

- Vi har inte någon kö för närvarande men när bygget bsätter igång så börjar vi ta in anmälningar, säger Paavo Vallius till P4 Västmanland.

Det finskspråkiga äldreboendet Mälarhemmet beräknas stå klart vid årskiftet 2008-2009 .

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".