Muren som omgärdar Salbergafängelset

Säkerhetsbrister vid Salbergafängelset

I morgon tisdag invigs Sveriges största och modernaste fängelse, Salbergaanstalten i Sala. Men anstalten har problem med säkerheten. Flera gånger har säkerhetssystemet för telefonin och porten lagt av, vilket har inneburit säkerhetsrisker för både interner och anställda.

Enligt vad P4 Västmanland erfar har säkerhetssystemet för telefonerna och porten lagt av flera gånger. Det innebär att vårdarna inte kan larma via sina bärbara telefoner om någonting händer på avdelningarna. Internerna kan heller inte meddela sig med yttervärlden från sina telefoner i cellerna, om de blir sjuka eller om något annat händer på avdelningen. På natten kan det ta upp till tre timmar innan felet upptäcks, eftersom man går ronden var tredje timme. När man väl har konstaterat att telefonin och porten inte fungerar måste kan kalla in flera övertidsanställda som kan gå runt på avdelningarna och kolla att alla interner mår bra. Dessutom måste flera vårdare vakta murarna och porten så att ingen kan ta sig in eller ut från området.

Det här har bland annat inneburit att antalet övertidstimmar har slagit i taket och att kriminalvårdschefen måste fråga en högre instans innan han tar in extra personal.

På Salbergaanstalten kommer det att finnas 240 interner, varav flera är grova brottslingar. Hittills har tre av sex hus tagits i bruk, två häkteshus och avdelningen för sexualbrottslingar. Per Sunneborn är ansvarig för kriminalvården inom statstjänstemannaförbundet och han oroas över situationen.

- Ja, det är naturligtvis inte bra när det blir så här, men i nya anläggningar får man räkna med driftstörningar. Men då måste man ju ta in extra personal som manuellt och visuellt kan kontrollera att det till exempel inte brinner någonstans och att internerna mår bra, säger han till P4 Västmanland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".