Justitieminister Beatrice Ask talade på Salbergaanstalten

Idag stängdes portarna till Salbergaanstalten

Verksamheten på Salberga-anstalten i Sala har redan smygstartat - ett 70-tal interner finns i lokalerna som totalt ska rymma 340 intagna senare i höst. Men idag hölls den officiella invigningen.

Justitieminister Beatrice Ask klippte bandet tillsammans med kommunalrådet i Sala, chefer och direktörer inom kriminalvården.

Omkring 300 personer fanns på plats idag, efter att ha gått igenom den omfattande säkerhetskontrollen. Förutom invigningstalen bjöds det på lunch och visning av det färdiga fängelset. Och justitieministern är nöjd med landets nyaste och största anstalt:

- Det känns ju väldigt bra. Kriminalvården behöver fler platser och vi behöver modern kriminalvård. Här har man liksom fått både och, vi får många nya platser men man har också kunnat bygga upp det med personal och verksamhet på ett sätt så att jag tror det kommer att blir hög kvalitet, säger Beatrice Ask.

Tidigare i veckan har P4 Västmanland rapporterat om att det funnits säkerhetsproblem på Salbergaanstalten, men det oroar inte justitieministern:

- Det finns alltid mindre problem naturligtvis. Säkerheten är jätteviktig, men man ska veta det att a och o är faktiskt att vi har professionell personal som gör riskbedömningar som hittar felen och rättar till dem, säger Beatrice Ask.

De som talade, bland andra generaldirektören på kriminalvården, Lars Nyhlén, berömde särskilt personalen som också var med på invigningen. En av dem, Elizabet San Martin, tyckte det var kul att verksamheten startar - men att allt beröm också manade till eftertanke:

- Det är jättespännande men framför allt ett stort ansvar. Jag hoppas att vi kan leva upp till alla förväntningar, säger hon.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".