Drogmissbruk går ned i åldrarna i Skinnskatteberg

Allt fler unga i Skinnskatteberg använder droger och missbruket går allt lägre ned i åldrarna. Sören Andersson i kommunens resursteam säger att läget är akut.
- Situationen är allvarlig för det går ned i åldrarna och det är nästan för vanligt, säger han.

Enligt Sören Andersson finns det nu högstadieelever på 13-14 år som missbrukar i första hand alkohol och piller, men det blir sedan inkörsporten till narkotika. Han tror att nyfikenhet och spänning är en orsak till att allt fler unga fastnar i droger, en annan är att det finns för lite att göra och ytterligare en bidragande orsak är att det inte är några problem för unga att få tag i drogerna.

- Det är inga problem alls, säger han. Sören Andersson efterlyser nu handling. Han säger att han enbart möter positiva reaktioner från politiker, skola och polis, men det krävs ett engagemang från alla vuxna i Skinnskattberg, inte bara av de vuxna som kommer i direkt kontakt med de missbrukande ungdomarna. Han efterlyser även fler vuxna på stan på kvällstid.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista