Volontärbyrå ser dagens ljus i Västerås

Västerås stad startar en digitial volontärbyrå dit de som är intresserade av att arbeta frivilligt kan anmäla sitt intresse. Kommunstyrelsen gav i onsdags kultur-, idrott- och fritidsnämnden i uppdrag att inrätta en volontärbyrå i Västerås.

Det var i mars 2006 Jessica Polfjärd, moderat riksdags- och kommunfullmäktigeledamot, lämnade en motion om det här och snart ser byrån dagens ljus. Och Jessica Polfjärd är nöjd:

- Det känns bra. Det är alltid roligt att se en motion bli verklighet, säger Jessica Polfjärd.

Volontärbyrån är en internetbaserad matchningbas där man kan anmäla sig till att utföra viss typ av frivilligarbete och deras önskemål matchas sedan med föreningar och verksamheter. Det här gör det lättare för t ex frivilligorganisationer att hitta personer.

Jessica Polfjräd tror att det är många som är intresserade av volontärarbete:

- Jag tror att viljan att hjälpa till är väldigt stor hos gemene man och vi är bra på olika saker. Så jag tror att det kan få samordningseffekter också. Att man träffar varandra och att man kan få frivilliga att hjälpa till. Det kan t ex vara någon som kan baka bullar till idrottsföreningen.

Även kommunen kan använda sig av frivilligarbetare. Men de frivilliga ska inte ersätta det som kommunen är ålagd att göra, säger Jessica Polfjärd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista