Västmanlänningar bäst i landet - på att hamna hos Kronofogden

Västmanland är det län i Sverige där störst andel av invånarna hamnar hos fogden med obetalda telefoni-, internet och kabel-tv-skulder, säger siffror från Kronofogden.

På 1 000 västmanlänningar finns 14,2 ärenden hos kronofogden för den här typen av skulder och den siffran är högst i landet. Riksgenomsnittet för så kallade kommunikationsärenden är 11,6 ärenden per 1 000 invånare.

Skulderna är vanligast bland unga i åldern 18-25 år och Kronofogden menar att den marknadsföring och de försäljningsmetoder som används idag starkt bidrar till att just unga hamnar i skuldfällan.

- Unga har oftast inte den kunskap som behövs för att göra sansade bedömningar som kritiska konsumenter. Jag tycker också att föräldrarna måste börja ta sitt ansvar och föregå med gott exempel, säger Kronofogdens Robert Olsson i ett pressmeddelande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista