Klarar landstinget ekonomin?

Åsikterna om hur den nya landstingsmajoriteten lyckats sköta landstingets ekonomi går isär. Oppositionsledaren är kritisk medan den styrande moderaten tycker att det går bra.

Socialdemokraterna som hamnade i opposition efter valet menar att den nya majoriteten inte har tagit i tu med landstingets ekonomi tillräcklig kraftfullt.

Den här handlingsförlamningen kommer att få stora konsekvenser längre fram, menar Denise Bergström, socialdemokratiskt oppstionsråd.

- Man har ökat intäkterna med 200 miljoner. Man har inte lyckats dra ner, förändra verksamheten utifrån Hebys frånfälle från oss. Där har man 140 miljoner som man måste jobba bort. Snart har man förbrukat skattehöjningen men inte lyckats göra någon förändring, säger Denise Bergström.

Det som orsakat extra bekymmer för landstinget Västmanland är Hebys länsbyte i början på det här året. I samband med det förlorade landstinget skatteintäkter på 140 miljoner per år.

För att dämpa effekterna av länsbytet höjde den nya landstingsmajoriteten landstingsskatten med 52 öre. Samtidigt lovade man att ta i tur med neddragningar som var nödvändiga i och med skattebortfallet.

Nu har det nästa gått ett år och lite har hänt samtidigt som majoriteten har lovat en skattesänkning på 15 öre redan nästa år, menar Denise Bergström.

Men moderate landstingsrådet Magnus Edlund tillbakavisar kritiken. Magnus Edlund menar att det visst pågår anpassning av verksamheten till Hebys länsbyte och håller fast vid att skattehöjningen var nödvändig.

- Ja, hade vi inte höjt skatten så hade det blivit våldsamma personalminskningar, menar Magnus Edlund.

Magnus Edlund menar också att sänka landstingskatten med 15 öre nästa och ytterligare med 15 öre året därpå, är fullt möjligt.

Han tror att landstingsmajoriteten kommer att klara av att få ekonomin i balans och anpassad till Hebys länsbyte under den här mandatperioden.

- 2010 är det tänkt att vi ska vara i nivå igen. Då ska vi hunnit anpassa oss till en trängre ekonomi och ett ännu mindre landsting. Det rullar på enligt plan, tycker jag. Det här känns ganska bra, säger Magnus Edlund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista