Mer JO-kritik mot polis och åklagare

Nu kritiserar Justitieombudsmannen, JO, återigen hur rättsväsendet fungerar här i länet. Kritiken gäller ärenden där barn och ungdomar under 18 år är brottsoffer.

Tidigare har både Västmanlands tingsrätt, polisen och åklagarkammaren fått kritik av Justitieombudsmannen i olika omgångar. Och nu är det dags igen.

Den här gången är det åklagarna och polisen i länet som får kritik. De har inte varit tillräckligt snabba, utan tagit för lång tid på sig.

JO har specialgranskat ett tiotal fall där det anmälts misstankar om att barn utsatts för brott. Det handlar bland annat om misshandel och sexuellt utnyttjande. Det är nämligen särskilt bråttom när det gäller att utreda sådana typer av brott, när målsäganden är under 18 år.

Enligt lag måste förundersökningen vara klar senast inom tre månader från den tidpunkt då det finns någon som är skäligen misstänkt. Men i flera fall som JO har granskat här i länet har utredningstiden uppgått till omkring två år - och i något fall nästan tre år.

Den förklaring som både åklagare och polis ger är resursbrist, många ärenden på hög och en ansträngd personalsituation.

Men det är inga godtagbara skäl för att dra ut på utredningstiden och överskrida tidsfristen när barn är brottsoffer, menar JO. Där ska förundersökningen var klar inom tre månader.

Men situationen ser ut ha förbättrats både vid åklagarkammaren och polisen, genom bättre rutiner och andra åtgärder, skriver JO.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista