Långtidssjukskrivna får stöd på vägen tillbaka

Under ett års tid har Västerås stad och försäkringskassan deltagit i projektet Hållbar rehabilitering. Målet är att få långtidssjukskrivna att komma tillbaka till arbetslivet och också stanna där.

Det gör man genom att bygga upp ett team kring den sjukskrivne som stöttar och hjälper hela vägen, berättar Sonja Pilola Malmström, rehabiliteringssamordnare på försäkringskassan.

- Det är oerhört viktigt att personen känner sig viktig och delaktig i det som sker och att individen ockå vågar säga ”nej, det här är inte bra för mig”, säger hon.

- När man är sjukskriven är man i beroendeställning till myndigheten, arbetsgivaren, vården och också hemma.

Det kostar på alla sätt. Det är viktigt att alla vet vad som gäller. Är man trygg i det som sker händer det mycket med en person, förklarar Sonja Pilola Malmström.

Projektet handlar om ett tätt samarbete mellan alla inblandade där alla är överens om vad man ska göra. Arbetsgivaren har en viktig uppgift att informera resten av personalen på arbetsplatsen vad som gäller och vilka arbetsuppgifter den sjukskrivne ska göra på sin väg tillbaka. Allt för att slippa avundsjuka från kollegorna.

Tack vare extra pengar kan man också snabbt sätta in åtgärder, t ex terapi om en person är deprimerad. Snabba insatser som gör att det går snabbare att komma tillbaka.

Projektetet Hållbar rehabilitering startade i mars förra året och ska pågå till december i år.

I projektet bildas ett team bestående av arbetsgivaren, företagshälsovården, försäkringskassan och facket kring den sjukskrivne. Alla inblandade vidareutbildas i rehabilitering

Västerås är en av fyra kommuner i landet som är inblandad i projektet och här jobbar man med socialsekreterarna. En yrkesgrupp där stress och utmattningsdepressioner är vanligt.

Knappt 20 sjukskrivna socialsekreterare har deltagit i projektet, en av dem är Sara, som jobbar som bidragshandläggare och är sjuksriven för stress. Hon tycker att försäkringskassan har varit ett stort stöd under hela sjukperioden.

- Jag kände att försäkringskassan gav mig stöd mot arbetsgivaren. Så det kändes hållbart och tryggt ändå, fast man var bruten mitt itu, säger hon till P4 Västmanland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista