Västerås slopar krav på kollektivavtal

Den borgerliga alliansen i Västerås stad kommer inte längre att  kräva kollektivavtal vid upphandlingar. Alliansen skriver nu en ny handlingsplan utifrån ett beslut som kommunfullmäktige fattade häromveckan där ordet ”kollektivavtal” inte finns med.

- Vi kommer ju att ställa vissa krav vid upphandlingen, men vi säger inte att man måste ha ett kollektivavtal, säger kommunstyrelsens moderata ordförande Elisabeth Unell.

Unell anser i likhet med sin moderata partiledare, statsminister Fredrik Reinfeldt, att kollektivavtal är ett viktigt instrument på arbetsmarknaden, men det här handlar enligt henne om att göra det möjligt också för småföretag att ha råd att vara med slåss om kontrakt med kommunen.

- Vi kommer att specificera vad är det som vi ställer krav på, säger hon.

Det kan till exempel handla om att företaget ska ha en god arbetsmiljö och sköta sig professionellt och etiskt, exempelvis inte diskriminera olika grupper i samhället. Den nya handlingsplanen kommer senare i höst.

Men det socialdemokratiska oppositionsrådet Staffan Jansson är mycket kritisk till att det inte längre kommer att finnas något krav på kollektivavtal.

- Vi som socialdemokrater kommer aldrig att acceptera att anställda av skattepengar i Västerås ska ha andra villkor på arbetsmarknaden än de krav som kollektivavtalen ställer, säger han.

Att också ett litet företag kan ha en god arbetsmiljö kommenterar han så här:

- Absolut, men det är ju kollektivavtalen som säkerställer att företagen har företagshälsovård, att de har försäkringar för personalen och när då personalen jobbar på skattepengar som Västerås har så tycker vi att de anställda ska ha rätt till vissa villkor, säger Staffan Jansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista