Domkyrkoesplanaden, i riktning mot Domkyrkan.

Inte säkert att Esplanaden öppnas

Under tisdagen beslutade tekniska nämnden i Västerås att ta in anbud på ombyggnaden av Domkyrkoesplanaden - det kan sluta med att det inte blir något bygge alls.

Frågan om att öppna Domkyrkoesplanaden för trafik har varit omdiskuterad.

Miljöpartiet, centern och kristdemokraterna - som alla hela tiden varit emot att öppna esplanaden för biltrafik - lämnade in ett särskilt yrkande.

Andreas Porswald, miljöpartistisk ordförande i tekniska nämnden, menar att det hela kan sluta med att det inte blir något bygge alls.

- För vår del står vi fast, vi tre partier, att vi har ju röstat emot förslaget att öppna Domkyrkoesplanaden i kommunfullmäktige.

- Det man tog ställning till i dag på nämnden det är att vi måste få in anbudets pris. Vad kostar det att göra om Domkyrkoesplanaden och vid Engelbrektsplan?

- Sedan återkommer ärendet som ett beslutsärende i vår, säger Andreas Porswald till P4 Västmanland.

Så trots att kommunfullmäktige redan beslutat att Domkyrkoesplanaden ska öppnas för trafik, och att tekniska nämnden nu fattat beslutat att begära in anbud, så är inte frågan helt avgjord, anser Andreas Porswald.

- Nej, jag anser att det inte är riktigt avgjort i och med att först måste vi ju ta konsekvenserna i budgeten. Man måste diskutera om det är värt pengarna.

Porswald menar också att det är viktigt att ta reda på mer om vad prislappen kan hamna på.

- Fattar man beslut där vi har 10 miljoner, medan det sedan kanske kostar 18 miljoner räcker inte pengarna till. Då får man värdera hela projektet, menar Andreas Porswald.

Nämnden skulle under tisdagen också besluta om att enkelrikta Biskopsgatan mellan Västra och Östra kyrkogatan i samband med att Domkyrkoesplanaden öppnas för trafik, men det beslutet sköts upp till våren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista