Familjeläkarcentralen i Kungsör blir kvar lovar landstinget

Privata vårdbolaget Praktikertjänst kommer inte att fortsätta driva familjeläkarcentralen i Kungsör efter årsskiftet, då nya regler kommer att gälla. Just nu är det ovisst vem som tar över i Kungsör, även om landstinget lovar att den inte ska läggas ner.

Personal är varslad om uppsägning, och många i Kungsör är oroliga i dag.

- Vi är mycket oroade, vi har det så bra här. Det säger kungsörsbon Ture Storlåhls.

Men landstingsledningen försöker lugna oron.

- Landstingets majoritet lovar att det kommer att finnas en vårdcentral i Kungsör även efter 31 december 2007, säger Torsten Källberg, folkpartistiskt landstingsråd. Men några garantier att det blir samma personal som i dag, det kan man inte ge. Det beror delvis på vem som ska driva vårdcentralen efter nyår, något som ska avgöras den närmaste månaden.

Landstinget för diskussioner med en seriös intressent berättar landstingsrådet, men han vill i dag inte berätta vem det är. Och om det blir en privat vårdgivare kan inte landstinget råda över vilken personal som ska anställas.

- Det är också min ambition att nuvarande privatanställda personal, så snart det är möjligt, ska få besked om hur förutsättningarna för fortsatt arbete inom närsjukvården kommer att se ut i Kungsör efter årsskiftet, säger Torsten Källberg.

De nya reglerna kring närsjukvården beslutas av landstingsfullmäktige under onsdagen. Bland annat kommer man att ställa ett antal krav på ekonomi, kvalitet, kapacitet med mera. Sen får varje vårdcentral betalt efter hur många patienter man har listade. För patienterna blir den största skillnaden att man inte längre listar sig hos en enskild läkare, utan hos en vårdcentral.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista