Den här etanolen kommer inte från Sala.

Dyrt spannmål försenar etanolfabrik

De höjda spannmålspriserna sätter käppar i hjulet för planerna på en etanolfabrik i Sala.

När spannmålet blir för dyrt att använda måste man hitta tekniska lösningar för att kunna använda andra råvaror i tillverkningen.

Det innebär att projektet blir rejält försenat.

Kennet Mårtensson, koncernchef för Sala/Heby Energi, säger att etanolfabriken blir minst ett år försenad, kanske två år.

Det som måste lösas är framför allt tekniken, men också att se vilken tillgång som finns på alternativa råvaror, som till exempel salix, halm och gräs.

Prishöjningen på spannmål leder till att andra kommuner lägger ner sina planer på etanolfabriker, bland annat i Enköping.

Men några sådana tankar finns inte i Sala, enligt Kennet Mårtensson:

- Vi tycker fortfarande att vi har initialt goda förutsättningar, nämligen mycket åkermark, vi har mycket omställd åkermark, vi har hygglig energiproduktion till bra priser.

Kenneth Mårtensson förtydligar att drivkraften bakom satsningen finns kvar, nämligen att hitta alternativ till fossila bränslen.

Andra hinder på vägen mot en etanolfabrik är klagomål från grannar.

Planerna på att placera fabriken vid Lantmännens silo i Sala möttes av starka protester, och därför har man nu tagit fram ytterligare två alternativ för placeringen.

Kenneth Mårtensson tror att ett beslut om att bygga en etanolfabrik i Sala fattas inom ett år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista