Döm 28-åringen för mord, säger åklagaren

På fredagen avslutades rättegången mot den 28-årige man som åtalats för att ha knivskurit en 19-årig man till döds på Odensvigatan i Västerås i juli. Åklagaren yrkade i sin slutplädering på ett långt fängelsestraff, och att den åtalade 28-åringen ska dömas för mord.
Försvaret menar däremot att mannen handlade i nödvärn.

Berättelserna går isär om vad som egentligen hände den där dagen i juli. 19-åringen hade tidigare på dagen gift sig, upprinnelsen till bråket var en skuld på 2 000 kronor som 28-åringen hade till 19-åringens nyblivna fru.
Under dagen trappades bråket upp, genom kontakter som skedde via sms. Åklagaren menar att både gärningsmannen och offret hade bestämt sig för att göra upp, att 28-åringen åkte för att träffa 19-åringen driven av hämndbegär, och att de båda när de träffades gick mot varandra med dragna knivar, och att det dödande hugget mot offrets hals var avsiktiligt, även om det inte var menat att 19-åringen skulle dö.

Försvaret menar däremot att 28-åringen ville få slut på allt bråk och åkte till mötesplatsen i förhoppning om att kunna skaka hand och skiljas åt som vänner, men att han då blev attackerad av 19-åringen och handlade i nödvärn. Försvaret ville att 28-åringen skulle försättas på fri fot, men tingsrätten beslutade att han skulle vara kvar i häkte tills domen faller, den 3 oktober.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista