Läkare i Fagersta: "Vi arbetar under rena slavkontrakt"

Familjeläkare på Bergslagssjukhuset menar att deras arbetsförhållanden är förskräckliga och slavliknande. Men från politiskt hålls sägs att läkarna får skylla sig själva.

Läkarna, som inte vill att vi inte nämner deras namn, målar upp en hård bild av arbetssituationen.

- Situationen är förskräcklig och vi arbetar under rena slavkontrakten. Vi har så mycket att göra att vi knappt hinner gå på toaletten, och lunchen måste vi kasta i oss.

- Belastningen är så hög att det ofta känns som om att man inte kommer orka jobba till veckans slut. Vi tänker inte riskera vår hälsa och nu sätter vi ner foten, säger de.

Sjukvårdspartiets landstingsråd Barbro Norström menar att de till viss del får skylla sig själva.

- Jag förstår att de har ett tungt arbete där nere, men varför kan man inte fördela arbetet nu när det finns flera att tillgå på familjeläkarenheten.

Så det är läkarna själva som satt sig i den här situationen, tycker du?

- Ja, det tycker jag faktiskt, säger hon.

Läkarna håller inte med och menar att det är för ont om personal på mottagningen för att det ska finnas någon att delegera jobb till.

En sak verkar läkarna och landstingsrådet dock vara överens om. Läget med arbetsbördan får inte fortsätta såhär.

- Det får det inte göra länge, utan vi måste lyfta fram den här frågan och se hur man kan avlasta läkarna från sina arbetsuppgifter, så att de åtminstone får en rimlig arbetstid, säger Barbro Norström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista