Ombud ger inte upp om 14-årige Zarko

Landstingspolitikern Olof Walldén är ombud för svårt sjuke 14-årige Zarko Memetovic, som riskerar att avvisas från Sverige till Tyskland. Walldén blev upprörd över Utlänningsnämndens beslut att avslå familjen Memetovics nya ansökan om uppehållstillstånd.
Utlänningsnämndens motivering till avslaget är att det inte har tillkommit några nya omständigheter sen den senaste prövningen av ärendet. Olof Walldén skrev själv ett brev till Utlänningsnämndens generaldirektör Göran Håkansson med vädjan om en omprövning av det gamla beslutet. Dessutom skickade han in en video som visar i vilket tillstånd Zarko är. - Jag upplever det väldigt tragiskt att man inte tagit till sig av det material som vi har skickat in. Som vi bedömer det har det visat att Zarko mår väldigt, väldigt dåligt. Men Utlänningsnämnden kunde inte bedöma enligt det materialet. Därför kommer Olof Walldén ny att ordna och skicka in ett nytt läkarintyg. - Det är det positiva i det här avslaget, att man inte har gett ett definitivt nej, utan ett nej med en öppning. Men för Zarko är det svårt. Läkare har sagt att om inte hans djupt deprimerade tillstånd bryts nu så riskerar han allvarliga hjärnskador. - Det är det som är så synd, att Utlänningsnämnden inte förstår att det är bråttom. Men Olof Walldén tänker inte ge upp. - Vi kommer snarast komma in med en ny ansökan för att få ett jakande beslut.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista