Våldtäktsutredningar blir bättre

Polis och åklagare har blivit bättre på att utreda våldtäkter.
Det visar en undersökning som åklagarmyndigheten och rikspolisstyrelsen gjort. Fler kvinnor erbjuds målsägarbiträden som stöd och polisens utredningar är grundligare idag.

Birgitta Fernqvist är vice överåklagare vid åklagarmyndighetens utvecklingscentrum i Göteborg och en av de som arbetat med utredningen.
- Jag tycker att man kan se att både polis och åklagare arbetar med fokus på att förbättra kvalitén, och det ser jag som väldigt positivt, säger Birgitta Fernqvist.

2004 genomfördes en första utredning om hur polis och åklagare hanterar våldtäktsmål. Då konstaterades stora brister, bland annat att polisen inte gjorde allt för att
t ex säkra bevis och att allt för få kvinnor erbjöds ett målsägarbiträde som stöd under läkarundersökning, förhör och rättegång. I mars i år kom en ny utredning som visar på förbättringar. Fler anmälningar leder till åtal och antalet kvinnor som erbjuds målsägarbiträde har ökat från 29 till 64 procent.

Maria Wilhemsson är advokat och företräder våldtagna kvinnor. Hon tycker att mycket har blivit bättre men att det fortfarande finns mycket kvar att göra. Enligt henne kan det vara helt avgörande för om brottet ska leda till åtal eller inte, vilken polis som kommer först till en brottsplats. Vissa poliser utreder alltid brottsplatsen grundligt, säkrar bevis och får våldtäktsoffrets förtroende så att de vågar berätta. Andra tror inte på kvinnan och låter till exempel bli att säkra teknisk bevisning.

- Ibland märker man att polisen missar mycket precis i inledningsskedet. Det görs inte en teknisk undersökning på plats och man missar att göra kroppsbesiktning på mannen, säger hon.
- Det är väldigt viktigt att man snabbt hittar mannen så att kläderna kan undersökas innan de tvättats eller innan mannen duschar, avslutar Maria Wilhemsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista