Månhus utsatt för attentat men rymdäventyret fortsätter

Månhuset vid infarten till Västerås vid E 18 på Hälla i Västerås utsattes igår kväll för ett sprängdåd. Månhuset är västeråskonstnären Mikael Genbergs skapelse och invigdes för drygt två veckor sedan. Mikael Genberg fick reda på dådet när en vän ringde honom.

- Första reaktionen var att jag trodde att han skojade. Jag tänkte det lät för absurt men sedan gick jag själv och kollade och såg att det var någon som hade sprängt delar av det.
Det är klart man blir bedrövad, ledsen och lite förbannad och undrar vad det är för dårar som rör sig omkring i samhället, säger Mikael Genberg, till P4 Västmanland.

- Det här är ju sponsrat av NCC och Skanska och det har ju inte kostat kommunen en krona och vi tycker att det ser spännade och bra ut för staden. Det har varit som en gåva till staden och vi tog hit Christer Fuglesang till invigningen. 
Jag tycker inte att det finns något aggressivt eller provokativt i det här egentligen. Att man kan bli så upprörd att man orkar ta till sprängmedel.
- Jag har inte någon uppfattning om hur mycket sprängmedel de har haft eller vad som har gjort det men uppebarligen inte helt utan kraft. Det finns ju folk som inte känner till vad vi gör och några har blivit irriterade men så är det ju alltid. Det finns ju alltid några som blir irriterade.
- Jag tycker att det stora flertalet verkar tycka väldigt bra om Månhuset, säger Mikael Genberg. Nu restaurerar vi det här och jobbar vidare med nästa mål. Och det finns ju en hel rad med delmål innan vi är uppe på månen. Det vi har jobbat med är ju huskonstruktioner, alltså riktiga huskonstruktioner för månen. Vi arbetar tillsmammans med KTH, Kungliga tekniska högskolan, och Rymdbolaget, säger västeråskonstnären Mikael Genberg till P4 Västmanland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista