Kritik mot arbetsmiljön på två av länets ambulansstationer

Arbetsmiljöverket riktar mycket skarp kritik mot arbetsmiljön vid amulansstationen i Sala och den i Fagersta. Om inte bristerna åtgärdas senast den sista juni nästa år tvingas landstinget betala totalt en miljon kronor i vite.

Inspektionsrapporterna från ambulansstationerna i Sala och Fagersta listar brister i punkt efter punkt och kritiken är den samma vid båda stationerna.

- Lokalerna är för trånga och flera utrymmen saknas helt, säger tillförordnade stationschefen i Fagersta Peter Jakobsson.

Enligt Arbetsmiljöverket utsätts personalen för ergonomiska, organisatoriska och fysiska risker. På båda stationerna är det till exempel stora problem med garagen.

- I Fagersta finns fyra ambulanser, men bara tre garageplatser. Det innebär att den fjärde ambulansen står i tvätthallen, något som innebär bekymmer ganska ofta, säger Peter Jakobsson.
- Varje gång vi tvättar bilar så får vi plocka om för att kunna tvätta bilarna, och det gör vi frekvent, framför allt vintertid. Då tvättas bilen i princip efter varje körning, av säkerhetsskäl, säger han.

- I Sala är garaget så trångt att när man öppnar ambulansdörren så finns det risk att personalen klämmer sig, berättar stationschefen Stefan Hast.

Ambulansstationen i Sala byggdes i slutet av 60-talet och är anpassad till ungefär hälften av dagens 20 man stora personalstyrka. I Fagersta jobbar idag cirka 30 personer, men stationen bygges på 80-talet för sammanlagt elva anställda. Att lokalerna är för små och för slitna är ingen nyhet för landstinget.

- I både Sala och Fagersta har det funnits löfte och långt framskriden planering på utbyggnad och nybyggnad. Men planerna har lagts på is och nu börjar tålamodet tryta, säger Stefan Hast i Sala.

- Man lever väl lite mellan hopp och förtvivlan varje gång det här utreds. Man tror ingenting förrän man ser en station stå på plats, säger han. Även i Fagersta är besvikelsen stor.

- Det tar energi av att få besked och motbesked. Många har arbetat hårt för en ombyggnad och så kommer stoppet och så börjar det om på nytt igen. Det blir lite slitsamt, säger tillförordnade stationschefen i Fagersta, Peter Jakobsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista