Räddningstjänsten får mer pengar - måste spara ändå

Mälardalens Brand- och Räddningsförbund, där Västerås, Hallstahammar och Surahammar är med, får mer pengar i sin budget nästa år.

Men det räcker inte; man måste ändå skjuta upp investeringar och dra in vissa tjänster.

Det totala medlemsbidraget för år 2008 blir drygt 71 miljoner kronor.

Det är 6,3 miljoner mer än förra året, men 2,6 miljoner mindre än vad Mälardalens Brand- och Räddningsförbund anser sig behöva.

Enligt räddningschef Åke Broman har man under flera år inte fått kompensation för löneökningar, vilket har lett till ett uppdämt behov av investeringar som nu måste skjutas ytterligare på framtiden.

Det innebär, enligt Broman, bland annat att inköp av utrustning för fysisk träning och modern släckutrustning måste skjutas på framtiden.

Utryckningsstyrkan i Hallstahammar minskas från sex brandmän till fem, och blir därmed lika stor som övriga utryckningsstyrkor inom Mälardalens Brand- och Räddningsförbund.

Antalet brandingenjörer har gått från sex till tre sedan år 2001.

Avdelningschef Fredrik Eriksson säger till P4 Västmanland att arbetsuppgifterna inte har minskat - tvärtom - och att man nu måste dra ner när det gäller bland annat riskanalyser, tillsynsverksamhet och brandutredningar .

Man har redan slutat som sakkunnig i bygglovsfrågor, som alltså handlar om brandsäkerheten i nyuppförda byggnader.

Räddningsdirektör Catarina Tenser går i pension nästa år. Hennes uppgifter förs då över på räddningschefen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista