Lag om särskilt boende sätter press på länets kommuner

Kommuner som inte ordnar särskilt boende för äldre och handikappade inom rimlig tid, kan enligt en ett år gammal lag bötfällas. Och den nya lagen har haft effekt säger Ann-Christine Pettersson, socialkonsult på länsstyrelsen som har tillsynsansvaret.

Den nya lagen kom i juli förra året för att öka rättssäkerheten för de som ansökt om bistånd enligt socialtjänstlagen. Lagen innebär att kommunerna varje kvartal måste rapportera till Länsstyrelsen om de fall där de inte följt lagen. Det vill säga att de tagit beslut om åtgärder men inte hunnit genomföra dem inom rimlig tid, tre månader.
Det kan handla om att ordna särskilt boende, kontaktperson eller kontaktfamilj. Tidigare kunde Länstyrelsen bara tillrättavisa kommuner i samband med vanlig tillsyn men nu kan de se till att det blir dyrt för de kommuner som inte sköter sig.

Länsstyrelsen kan ansöka hos länsrätten att kommuner som inte sköter sig döms att betala en så kallad särsklid avgift, ett slags böter. Böterna kan uppgå till en miljon kronor.
I Västmanland har man hittills gått vidare till Länsrätten i sjutton fall och i de fallen har väntetiden varit mer än ett år.
De första besluten väntas senare i höst.

Och att man nu fått ett medel att genom rapporteringsskyldighet sätta press på kommunerna gör nog att kommunerna sköter sig ännu bättre i framtiden, tror Ann-Christine Pettersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista