Inga "vanliga" poliser längs vägen

Under onsdagen var det ovanligt många trafikkontroller i Västerås - men de flesta poliserna var inte ”vanliga” poliser, utan beredskapspoliser under utbildning.

40 beredskapspoliser från Västmanlands, Stockholms och Örebro län har snart gått klart utbildningen som är på tre veckor.

Beredskapspoliser är personer som till vardags har andra yrken, men som kan sättas in vid större händelser.

Vid trafikkontrollen i Västerås står ett tiotal fullt utrustade poliser, men ser man efter närmare står det ”beredskapspolis” på västarna, på alla utom två.

Om ett par dagar är de färdigutbildade och tillhör då en grupp på 1 500 beredskapspoliser i landet som kan kallas in när polisen behöver förstärkning av mycket folk snabbt. Senast det gjordes var efter stormen Gudrun.

Vanliga poliser har två års utbildning. Beredskapspoliserna har tre veckor - men har ändå när de kallas in samma befogenheter som andra poliser.

Håkan Lundgren från Örebro, till vardags officer, säger till P4 Västmanland att han är tillräckligt förberedd för de uppgifter han kan komma att få.

Som det är idag är det regeringen som beslutar om när beredskapspoliser ska användas, men disskussioner pågår om att ändra reglerna.

Anders Fryksell, utbildningschef för beredskapspolisen vid polishögskolan, tror att det snart kommer att blir Rikspolisstyrelsen som fattar beslut.

Då tror han att beredskapspoliserna kan komma att användas oftare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista