Fler godkända elever i Köping - men målet inte nått

Efter flera år med färre godkända grundskoleelever i Köping har nu trenden vänt.

Men man når ändå inte de mål man satt upp, och frågan är om de är realistiska.

Andelen nior i Köping som är behöriga till gymnasiet är nu för första gången på länge över rikssnittet. Andelen i Köping är nu över 89 procent igen.

Men trots det når man inte målen som Köpings kommun satt upp.

Målet var att andelen behöriga elever skulle öka med två procentenheter per år fram till 2006. Med andra ord: från år -03 till -06 skulle närmare 95 procent av Köpings elever ha godkänt.

Men i stället för fler godkända elever blev det färre; en besvikelse för nämndordföranden, även om den årskull som gick ut i våras lyckades bättre.

- Frågan är om man kan få eleverna att uppnå de höga målen som finns... I dag har man betyget G och det sätter väldigt höga krav på våra elever, säger Roger Eklund, ordförande för barn- och utbildningsnämnden. 

Av eleverna som gick ut nian våren 2007 hade 89 procent godkända betyg, och fick därmed behörighet till gymnasiet. Det var den högsta andelen på fem år. Köping ligger därmed över riksgenomsnittet.

Köpings kommun fortsätter också att försöka se till att ännu fler elever ska få godkänt i skolan.

- Nästa år kommer vi att gå in med ytterligare satsningar med kuratorer och specialpedagoger och mäta eleverna på ett tydligare sätt, säger Roger Eklund till P4 Västmanland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista