Kampanj mot onyktra bilförare

På torsdagen anordnades trafiknykterhetens dag med manifestationer runtom i landet, på Torgscenen i centrala Västerås förevisade Motorförarnas helnykterhetsförbund, MHF, alkolås.

- Väldigt många sätter sig bakom ratten efter en kväll på krogen, de tycker att det är så nära hem ( ... ) men man kan ha ihjäl någon även om man kör en kort sträcka, säger Anna Myhré-Herelius i styrelsen för MHF i Västerås.

Trafiknykterhetens dag anordas över hela landet, de som står bakom det hela är Motorförarnas helnykterhetsförbund MHF, polisen, NTF, Vägverket och Mothers against drunk driving, allstå mammor mot rattfylleri.

I Sala och Västerås hade man på torsdagen nykterhetskontroller och på torget i Västerås kunde man alltså testa alkolås. Sören Gustavsson, ansvarig för alkolåsinformationen på Motorförarnas helnykterhetsförbund menar att det är viktigt med information.

- Det är nästa steg i utvecklingen att vi börjar få det här i alla våra bilar och runt 2010 - 2012 blir det förmodligen lag på att det ska vara alkolås i alla nya bilar, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista