Fotbollsdomare utsatta för våld

Problemen med våld och hot mot fotbollsdomare är värre i Västmanland än någon annanstans i landet. Fyra av ungefär femton anmälningar i år gäller vårt län.

Två av de anmälningarna gäller hot och två fysiskt våld, de riktas mot tre spelare och en tränare och i tre av fallen har straff redan utdömts, i form av avstängning.

Ordförande för domarkommitten i Västmanlands fotbollförbund, Jari Ahosmäki, är djupt oroad och menar att det på grund av det ökade våldet har blivit mycket svårare att rekrytera domare.

- När man frågar unga tjejer och killar om de vill börja döma så vill de inte - de tycker att det är för mycket skrikande och skällande, säger han.

Anledningen säger han sig inte veta något om, men talar ändå om ett ökat missnöje med domarna från tränarhåll. Detta trots att ingenting har förändrats, som Jari Ahosmäki känner till, när det gäller till exempel domarutbildning. Han påpekar också att många av domarna har jobbat i åratal.

Urban Almquist är fotbollsdomare i division två och menar att problemen gäller de lägre divisionerna.

- Man hör främst från kollegor som blir utsatta, det är ingen som har handgripligen, fysiskt attackerat mig, det är det inte men verbala hot har jag upplevt, din djävla idiot o s v, det är precis som att den allmänna attityden i samhället har flyttats in på planen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista