Positiv brottsstatistik för Västmanland

Antalet misshandelsfall utomhus ökar i Sverige, men inte här i länet. Västmanland är idag det enda länet i landet där antalet minskat.

Antalet anmälningar i Västmanland har minskat från 847 till 840 jämfört med motsvarande tid förra året, vilket motsvarar en procent jämfört med motsvarande tid förra året.

Det är alltså ingen stor minskning, men i Sverige som helhet är trenden den motsatta. Då handlar det om en ökning med elva procent av antalet misshandelsfall utomhus i år.

Också när det gäller anmälda personrån ser det ljusare ut här i länet jämfört med övriga landet.

I Västmanland minskade personrånen med 17 procent, i landet som helhet var minskningen bara en procent.

När det gäller inbrottsstölder i bostäder, fritidshus och källare har anmälningarna minskat med två procent i hela andet.

I Västmanland är minskningen större, 11 procent.

När det gäller fullbordade inbrottsstölder i enbart villor och lägenheter var minskningen 17 procent i Västmanland, och det kan jämföras med en ökning i landet som helhet med fem procent.

Skadegörelsebrotten har ökat i hela landet, och också i Västmanland. Men ökningen var större i Sverige som helhet, 25 procent. I Västmanland stannade ökningen vid fyra procent.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista