17 fall av ej verkställt särskilt boende till länsrätten

Länsstyrelsen går vidare till länsrätten med 17 fall där kommuner i länet inte inom tre månader har ordnat särskilt boende eller kontaktpersoner. Bland de kommuner som har flest fall återfinns Hallstahammar, vars socialchef Christer Hallkvist är kritisk till hur länsstyrelsen nu agerar.

- Ingen av de här personerna har under tiden stått utan stöd och insatser. Det är ju väldigt viktigt att säga, och kommunen har i de flesta fall inte haft lägre kostnader än man skulle haft om man nu hade kunnat verkställa det utan i flera fall haft högre kostnader, och man har haft korttidsvård parat med omfattande hemtjänst, säger Christer Hallkvist som inte är orolig över stora bötessummor.

Som P4 Västmanland tidigare rapporterat har länsstyrelsen nu möjlighet att sätta press på kommuner som inte ordnar särskilt boende, kontaktperson eller kontakt person i rimlig tid. Den nya lagen infördes i juli 2006 och innebär att kommunerna är skyldiga att varje kvartal rapportera till länsstyrelsen om det har tagit mer än tre månader att verkställa ett beslut om att en person beviljats särskilt boende, kontaktperson eller kontaktfamilj.

Anser länsstyrelsen att kommunen har behandlat ärendet bristfälligt går fallet till länsrätten som beslutar om kommunen ska beläggas med en särskild avgift, ett slags böter.

Av 17 fall som gått vidare till länsrätten i Västmanland är alltså 7 från Hallstahammar, säger Ann-Christine Pettersson, socialkonsult på länsstyrelsen:

– Hallstahammar hade från början, i relation till sin storlek många ej verkställda beslut. Det är ju där vi har gått vidare i ett antal ärenden, säger hon till P4 Västmanland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista