Spam blir allt vanligare

Spam - ett stort problem för kommunerna

Problemet med skräppost, eller spam, har ökat lavinartat de senaste åren.

Det handlar om e-postmeddelanden med reklam som skickas ut till alla möjliga e-postadresser, bland annat till länets kommuner.

I exempelvis Heby får man runt 7 000 mejl per dag.

- Framför allt det sista året har det ökat markant. Det säger registrator Kenth Hansson i Heby, som har drabbats av problemet.

- Jag tycker mig märka i våras att jag fick konstiga ryckningar i ögat efter att ha suttit i två och ett halvt år, säger han.

På kommunen går man igenom alla de här mejlen för att hitta det fåtal som innehåller något ärende till kommunen.

Det är likadant i i stort sett alla kommuner. I Arboga är det IT-chefen Mikael Lehmann som konstaterar att det mesta är oseriöst skräp.

- Det är mycket viagra, säger han.

På IT-företaget Sentor i Stockholm jobbar Kenny Jansson. Han berättar att de som skickar mejlen kommer på nya sätt att gå runt filtren som finns i datorerna. I stället för text skickar man till exempel bilder som är svårare att stoppa, man använder pdf-filer, och har andra knep som gör det svårare att stoppa.

Det här problemet kan på sikt hota kommunernas öppna kommunikation, menar Kenth Hansson i Heby.

- Var går gräsen mellan allmännyttig verksamhet och sådan här verksamhet som vi ska hålla på med? En del kommuner sätter inte ut adressen på sina anställda för att försöka minimera problemet, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista