VÄGAB ska säljas - kritik och oro

Det kommunala bolaget VÄGAB i Västerås ska säljas och avvecklas. Kommunfulllmäktige fattar slutligt beslut i frågan den fjärde oktober. Försäljningen är helt i linje med vad Västeråsalliansen lovade inför valet för ett år sedan. Men Jan Berglund, kommunals ordförande på VÄGAB, är starkt kritisk.

- Det är helt vansinnigt. VÄGAB är idag ett blomstrande företag som går väldigt bra. Ganska mycket pengar ger vi tillbaka till kommunen och det är vansinnigt att sälja ett så bra företag tycker vi. Säger Jan Berglund.

VÄGAB, Västerås Gatukontors AB, bildades genom att Gatukontorets nyanläggningsavdelning gjordes om till ett bolag. Verksamheten omfattar transport, fordonsuthyrning, verkstadsservice, småmaskinsuthyrning samt förråd och drivmedelsanläggning.
Västeråsalliansen lovade redan före valet att sälja ut VÄGAB och nu är man på gång. Och Lars Kallsäby, centerpartiskt kommunalråd och ordförande i VÄGAB:s styrelse nekar till att försäljningen skulle handla om ideologi:

- Det handlar om hur vi använder våra gemensamma skattepengar och hur vi organiserar kommunen, säger Lars Kallsäby. En bred majoritet både utav majoriteten och stora delar av vår opposition har ställt sig bakom det här. Och det här är egentiligen att vi vill anamma samma modell inom den tekniska sidan som vi har inom den mjuka sektorn. Skola, vård och omsorg är idag konkurrensutsatta inom Västerås kommun, vi har både kommunala och privata utförare, och det kommer att bli samma sak inom den tekniska sidan, säger Lars Kallsäby.

VÄGAB har idag ett 50-tal anställda och principen är att de ska få jobba kvar när verksamheten tas över av en privat aktör. Men Hans Karlsson, en av de anställda på VÄGAB, är tveksam:

- Jag skulle tro att de lägger ner. Det blir de privata som kommer men sin personal, skulle jag tro. Det känns inget bra, säger Hans Karlsson.

Men Lars Kallsäby lugnar:

- Det kommer att ingå att man ska ta över personalen med den kompetens och det kunnande personalen på VÄGAB har. De kan vara lugna, de kommer att behövas här i Västerås, säger Lars Kallsäby, centerpartiskt kommunalråd och ordförande i VÄGAB:s styrelse.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista