Västerås har ett nytt boende för hemlösa

Klockan sju på måndagsmorgonen slogs portarna upp för en ny typ av boende bland Västerås hemlösa. Det kallas för inslussningsboende och ska vara ett första steg in i samhället för hemlösa. Boendet ligger på Fallhammargatan på Bäckby, men någon rusning var det inte på förmiddagen. Bara en, men vid lunchtid dök det upp några till.

– Mycket trevligt att få en säng för natten. Jag är mycket motiverad för jag är trött på det här livet, att ligga i trappuppgångar och så, sa en kvinna.

I det som tidigare var ett tolvtimmarboende för hemlösa på Bäckby i Västerås ligger nu inslussningsboendet Life Inn, med tio platser.

Varje besök inleds med ett samtal om hur pass motiverad den hemlösa eller hemlöse är att bryta med sitt liv. Sedan utformar han eller hon en plan tillsammans med personal och socialsekreterare. Sedan är det tänkt att man ska ha slussats vidare på några veckor.

Uppdraget att sköta boendet har gått till den kristna församlingen Life Center International, som för sju år sedan började dela ut mackor bland hemlösa i stan.

– Vi har skapat goda relationer med stans hemlösa, säger Jojje Alesand som är chef för det nya boendet.

Vad betyder det att ni är just kristna i det här fallet?

– I det här fallet så är det medmänsklighet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista