Nu annonserar stiftet efter ny biskop

Nu börjar sökandet efter Västerås Stifts nye biskop på allvar. Första maj nästa år går den nuvarande biskopen, Claes-Bertil Ytterberg, i pension efter 20 år i ämbetet. I dagarna har stiftet skrivit ihop en slags platsannons, en så kallad sökprofil, som ska gälla för den kommande biskopen.

Stiftsdirektor Brittas Lennart Eriksson berättar att Västerås Stifts folkkyrkliga karaktär, som funnits i många år, är viktig:

– Vi brukar ju säga att svenska kyrkan ska ha låga trösklar och högt till tak och det har vi drivit väldigt hårt i vårt stift, säger han till P4 Västmanland.

Det är prästerna och elektorerna i stiftet som väljer vilken biskop det blir, men även allmänheten har möjlighet att påverka. Brittas Lennart Eriksson berättar att vem som helst kommer att ha möjlighet att ställa frågor till de kandidaterna. Det kan man göra från och med den första november via stiftets hemsida.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista