Landstinget svarar på kritiken från pensionärsrådet

Vi är inte oroliga för den juridiska processen, det säger moderate landstingsrådet Magnus Edlund efter att Landstinget nu anmäls till Länsrätten för att de brutit mot sitt reglemente.

Sven Larsson från Arboga, sittande i landstingets pensionärsråd och i PRO:s distriktstyrelse, ska anmäla Landstinget för att de inte tillfrågat pensionärsrådet inför beslutet om nytt famlijeläkarprogram.

- I frågor som berör pensionärer ska man inhämta synpunkter från rådet och det har inte gjorts, säger Sven Larsson till P4 Västmanland.

Enligt Sven Larsson finns det ett likande fall där en kommun fick riva upp beslutet efter en dom i kammarrätten. Och Sven Larsson anser att han har goda chanser att få en liknande dom mot Landtiget Västmanland. I så fall skulle det innebära att beslutet om ett nytt famlijeläkarprogam måste rivas upp.

Moderate landstingsrådet Magnus Edlund tror inte att det blir så:

- Landstingets pensionärsråd är ett organ för samråd och ömsesidigt informationsutbyte. Det är alltså inte något beslutande organ i landstingets organisation, säger Edlund. Det finns alltså inget lagligt tvång att inhämta synpunkter.

- Jag har svårt att tro att länsrätten eller kammarrätten skulle upphäva fullmäktiges beslut på den här grunden, säger han och menar att pensionärerna har alla möjlighet att komma till tals under den kommande processen:

- Vi har haft sammanträderna i pensionärsrådet på var sin sida av arbetet med närsjukvårdsprogrammet och det är naturligtvis tråkigt. Men det är mycket som återsstår att utforma så det är inte för sent att komma med synpunkter. Och sedan kommer inte det här programmet att vara ”hugget i sten”, utan det kommer att fortsätta att utvecklas med åren så vi kommer nog att få rika möjligheter att diskutera det här både men pensionärsrådet och andra intresserade, säger Magnus Edlund, moderat landstingråd och ordförande i landstingets pensionärsråd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista