Nya hemlösa i Västerås

Att finna hemlösa från andra delar av världen än Sverige i Västerås är mycket sällsynt, men en som har gjort det på senare tid är Jojje Alesand som har arbetat ideellt bland hemlösa i Västerås i sju år.

– När vi delar ut mackor nere på stan, på Busspunkten, så har vi det senaste halvåret har vi börjat märka att en och annan invandrare kommer nu också. Alltifrån Mellanöstern, Afrika och också Asien, säger Jojje Alesand.

Det handlar om tre till fem personer, säger Jojje Alesand och berättar om en man från Iran som blev utstött från sin familj:

– Han fick klara sig själv. Efter vidare utredning kom det fram att han hade adhd och missbrukade för att han inte blev förstådd. Idag är det bättre med honom. Han har blivit förstådd och mer mottagen i familjen också.

Västerås hemlösa kommer som regel mest från Sverige och därnäst från Finland. Den uppfattningen delar Jojje Alesand med andra som arbetar bland hemlösa.

– Det är över huvud taget mycket sällsynt med hemlösa från länder utanför Norden, säger Göran Karlsson på Ria som har mer än 12 års erfarenhet av arbete bland hemlösa i Västerås och han ser två förklaringar:

– Det ena är att alkohol inte är en del av ett socialt mönster i utomnordiska eller utomeuropeiska länder. Den andra är att det finns en familjesammanhållning som innebär att man har mycket mer kontroll på varandra, bryr sig mycket mer och protesterar mycket mer än man orkar göra om vi tittar på en svensk motsvarande situation.

Men Göran Karlsson tror att det kan vara förändringar på gång:

– Vår ambition, svenskarnas och politikernas, är ju att våra nya svenskar ska assimileras och bli som vi och det får ju till konsekvens om vi lyckas med det att de också ökar sin alkoholkonsumtion, och på sikt kan det skapa likartade problem, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".