Landstinget går med plus - det handlar om tur menar oppositionen

Det ser bra ut med landstingets ekonomi. Det menar det moderata landstingsrådet Magnus Edlund nu när den andra ekonomiska delårsrapporten har kommit. Det pekar mot att landstinget hamnar på plus med 180 miljoner istället för det beräknade 111 miljoner, alltså 69 mer än man tidigare trott. Men oppositionen menar att landstingsalliansen haft tur.

Förbättringen beror mesta dels på ökade skatteintäkter och statsbidrag och realisationsvinster från pensionsmedel, skriver det moderata landstingsrådet Magnus Edlund i ett pressmeddelande och menar att överskottet ska användas till att betala av gamla underskott.

Landstinget ser totalt ut att gå med 180 miljoner plus men när det gäller själva verksamheterna t ex de olika divisionerna som erbjuder vård är situationen inte alls lika bra. Landstingets verksamheter visar ett överskott på knappt åtta miljoner men då ska man tänka på att divisionerna fått 82 miljoner extra i ett tillfälligt omställningsbidrag för att kunna anpassa verksamheten till Hebys länsbyte.

- Anpassningen är inte fullt genomförd och arbetet måste därför fortsätta, påpekar Magnus Edlund.

Det socialdemokratiska oppositionsrådet Denise Bergström medger att siffrorna för landstinget ekonomi ser bra ut men hävdar samtidigt att den goda ekonomin handlar mer om tur än politisk skicklighet. Och det är bland annat tack vare skattehöjningen som man når ett plusresultat.

- Det sura kommer nästa år då det tillfälliga omställningsbidraget på 82 miljoner med anledning av Hebys länsbyte försvinner och skatten sänks med 60 miljoner, säger socialdemokratiska oppositionsrådet i landstinget Denise Bergström, till P4 Västmanland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".