Stort stöd för facklig förening

Imorgon onsdag är det tänkt att tjänstemanna-förbundet HTF och industritjänstemannaförbundet Sif går ihop och bildar det gemensamma fackförbundet Unionen. Beslutet ska tas på förbundens båda kongresser som just nu pågår i Västerås.

- Det finns ju mer och mer gråzoner på arbetsmarknaden där det finns många arbetsplatser där vi har både medlemmar inom HTF och Sif. Där kan de nu gå samman och bilda gemensamma klubbar och få större makt gentemot arbetsgivaren, säger Carina Rosbäck, ordförande HTF Mälardalen.

Finns det inte en risk att mindre branscher eller yrkesgrupper känner sig marginaliserade, får svårare att göra sin röst hörd?

- Om beslutet blir att gå samman så är det ju bara ramarna man har satt. Innehållet i nya förbundet kommer vi att arbeta fram under nästa år och då tror jag att det kommer fram det här med branschråd, och det kanske blir ännu bättre för alla medlemmar att komma till tals.

Helena Åsell, vice ordförande SIF Mälardalen, menar att många av industriarbetarna är positiva till att gå samman med dem som jobbar inom tjänstesektorn.

- Första saken var väl att folk missuppfattade vad HTF är. Man trodde att det var kassörskan i Ica, och det är det ju inte riktigt. När man sedan började berätta började folk istället säga, jag men vad bra då är vi ju samma, det är kanon, säger Helena Åsell.

När de går ihop blir Unionen Sveriges näst största fackförbund, efter Kommunal.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".