Fortsatt lokalt stöd för Västerås Flygplats

Västerås Stad kommer att fortsätta stödja förlusttyngda Västerås Flygplats med pengar fram till utgången av 2010.
Detta enligt Bengt-Åke Nilsson, folkpartistiskt kommunalråd i Västerås. I kommunstyrelsen reserverade sig vänstern och miljöpartiet och torsdag den 4 oktober tar kommunfullmäktige upp frågan.

Åren 2006 till 2008 har Västerås Flygplats fått sammanlagt 57 miljoner av Västerås stad, men troligen kommer stödet att fortsätta även under 2009 och 2010. Bengt-Åke Nilsson menar att det redan finns en majoritet för fortsatt stöd, och att kommunstyrelsen beslutat om det redan för ett år sedan.

Nu ska kommunfullmäktige ta upp frågan igen i samband med de så kallade ägardirektiven för flygplatsen. Men formuleringen i beslutsunderlaget är inte helt glasklar, där står att flygplatsens ekonomi ska genomlysas under hösten 2008 och utifrån det ska ägaren, dvs Västerås Stad, pröva ägartillskott för perioden 2009 till 2010. Men Bengt-Åke Nilsson uttrycker sig klarare:

- Man har tiden fram till år 2010 att få ordning på ekonomin och det finns en kraftig majoritet i kommunstyrelsen och troligen också i kommunfullmäktige, säger Nilsson.

Miljöpartiet och vänsterpartiet reserverade sig i kommunstyrelsen mot beslutet.

- Jag tycker det ger en alldeles för dålig signal till bolagets styrelse, det sätter ingen som helst press på dem, utan de kan fortsätta att köra på och kosta skattepengar, säger Per Lithammer, oppositionsråd för vänsterpartiet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".