Cirka 4 300 av Mimers hyreslägenhet ska säljas.

Oro inför beslut om försäljning av hyreslägenheter i Västerås

Under torsdagen väntas de nya ägardirektiven för det allmännyttiga bostadsbolaget Mimer i Västerås klubbas igenom.

Sedan kan Mimer sätta igång med att förbereda utförsäljningen av omkring 4 300 lägenheter.

Hyresgästföreningen i Västerås har kämpat emot, men förgäves.

Majoriteten i kommunfullmäktige i Västerås väntas fatta beslutet under torsdagens sammanträde.

Hyresgästföreningens ordförande Hans Ohlsson tror att det här bara är början:

- Jag tror vi inte sett slutet på det här tåget än, tyvärr, utan jag tror det kommer fler omgångar som kommer att erbjudas till försäljning.

- Det ju ganska normalt egentligen, när man tittar på Mimers bestånd så kommer ju naturligtvis alla de som inte blivit erbjudna nu att fråga varför de inte får köpa. Och blir det hyfsat pris också så kommer trycket att blir ännu kraftigare, säger Hans Ohlsson till P4 Västmanland.

Mimers styrelse beslutade redan i februari om det så kallade ombildingsprogrammet, som innebär att 3 800 lägenheter i ytterområderna Bäckby, Vallby, Fredriksberg, Pettersberg och Skultuna bjuds ut till försäljing.

Därutöver har 437 lägenheter i centrum och Hökåsen erbjudits till försäljning, och där har hyresgästerna redan visat intresse. Några har redan bildat föreningar.

Men Hyresgästföreningen menar att det finns många hyresgäster som inte vill köpa loss sin lägenhet, och som är oroade för det som komma skall.

Det har man märkt under de fem informationsmöten som föreningen hållit på de områden där utförsäljningen blir aktuell.

- Vi har ju en klick som naturligtvis är glada för det här, och det är ju de som har bildat bostadsrättsföreningar och vill genomföra det här till varje pris.

- Men sedan har vi ju den största gruppen - flertalet - som är väldigt oroliga i stället. De har valt att bo i en hyresrätt, och framförallt så vill de inte att politikerna ska knacka på dörren och säga ”här sitter du och bor fel”,  säger Hans Ohlsson till P4 Västmanland.

De erfarenheter Hyresgästföreningen har från Stockholm, där uförsäljningen av allmänyttan kommit längre, är inte uppmuntrande, enligt  Hans Ohlsson:

- Det är tyvärr bara negativt. Framförallt så har vi en ny grupp som kommer till i samhället i Sverige idag, och det är ”resthyresgäster”; de som inte har råd att köpa sin lägenhet och inte vill köpa den.

- De blir ju hyresgäster hos sina grannar, och det är en av de sämre former av boende i Sverige.

- Säg att det är 30 familjer i en fastighet och 28 köper. De vill ju ha in de två andra andelarna också, naturligtvis. Så man kan tänka sig alla de knep som de kommer att försöka med.

- Påtryckning, psykningar.. hela den biten. Så det finns väldigt många fula knep i det här, tyvärr, säger Hans Ohlsson, ordförande i Hyresgästföreningen i Västerås.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".