Åklagare överklagar friande dom

Det handlar om tingsrättens friande dom den 3 oktober i målet mot en 28-årig man som åtalats för att ha knivdödat en 19-åring i Västerås i somras. Mannen var åtalad för mord, dråp, grov misshandel eller grovt vållande till annans död, men han frikändes helt.

Tingsrätten menar att 28-åringen handlat i nödvärn, att han hade rätt att försvara sig med ett knivhugg när han blev angripen av den knivbeväpnade 19-åringen. 28-åringen menar att han hade åkt till platsen för att sluta fred, inte för att bråka.

Kammaråklagare Stephan Uttersköld säger att han kommer att överklaga, och menar att det inte går att hävda att 28-åringen handlade i nödvärn i och med att han gav sig in i situationen.

- Han ger sig in i situtationen frivilligt. Gärningsmannen samlar ihop två kompisar, åker till platsen, beväpnar sig, och ser på 30 meters avstånd att även 19-åringen är beväpnad. Då går han in i en duell helt enkelt, säger Stephan Uttersköld.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".