Mer till pensionärerna säger (s) i sin budget

Idag presenterade Socialdemokraterna sin alternativa budget. En av punkterna är att pensionärerna ska få mer i plånboken.

- Det är framförallt det här med att ge till pensionärer istället för miljonärer. Vi säger ju nej till förmögenhetsskattens borttagande och de pengarna som det innebär ger vi istället till pensionärerna, menar Pia Nilsson, socialdemokratisk riksdagsledamot från Sala. Vi kommer också skapa fram 35 000 nya programinsatser för att råda bot på långtidsarbetslösheten bland ungdomarna, säger hon.

I grova drag handlar budgetförslaget om mer pengar till pensionärer genom retroaktiva och framtida skatteavdrag och satsningar på arbetsmarknadsutbildningar och Komvux. Och precis som med förmögenhetsskatten vill socialdemokraterna återinföra fastighetsskatten.

En stark orsak till att oppositionspartierna nu har sina egna alternativa budgetar istället för att gå samman och göra en gemensam, är att det är viktigt för för de enskilda partierna att profilera sig själva.

- Vi håller i vårat parti på med ett rådslagsarbete där vi går ut i partiet och tillsammans försöker formulera vilken politik vi ska gå till val med 2010, säger Olle Thorell som är socialdemokratisk riksdagsledamot från Surahammar.

- Det arbetet vill vi göra först, sedan kommer vi i god tid före nästa val att ha pratat ihop oss med Miljöpartiet och Vänsterpartiet för att se om det är möjligt att lägga fram ett gemensamt valmanifest.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".