Vattenflaska från Friskis & Svettis.

Friskis & Svettis i Västerås anklagas för illojal konkurrens

Friskis & Svettis i Västerås har anmälts till Riksskatteverket för illojal konkurrens.

Bakom anmälan står friskvårdsföretagens branschorganisation FRISK.

FRISK menar att de kommunala bidrag på 300 000 kronor per år som Friskis & Svettis får gör att föreningen kan hålla nere sina priser på träningskort.

Ola Helt, ordförande i FRISK, menar att det är fel att Friskis & Svettis får kommunala bidrag för sin verksamhet, som han anser är identisk med privata träningsföretags.

Han tycker att det handlar om osund konkurrens:

- De har en identisk paketering och utbud, de jobbar med marknadsföringsmedel, de har anställda företagssäljare och de jobbar med företagsrabatter, vilket strider mot medlemmars lika värde, säger Ola Helt till P4 Västmanland.

Enligt Ola Helt pratar föreningen med sina instruktörer om vikten av att möta hårdnande konkurrens, medan man utåt ”gömmer sig” bakom bilden av en ideell förening.

Ett företag som tycker att det är orättvist att Friskis & Svettis får bidrag är Feelgood i Västerås, där Gino Colella är enhetschef:

- Rätt ska vara rätt, tycker jag. Jag gillar konkurrens, men gärna på lika villkor!

Gino Colella menar att Friskis & Svettis verksamhet är identisk med Feelgoods.

Friskis & Svettis i Västerås får drygt 300 000 kronor i bidrag per år från Västerås stad, vilket motsvarar ungefär fem procent av den totala omsättningen.

Göran Jonsson, som jobbar med föreningsbidrag hos Västerås stad, tycker att föreningen uppfyller de krav som finns för att en ideell förening ska få bidrag.

Marie Johansson, verksamhetschef på Friskis & Svettis i Västerås, tycker att man visst kan vara en ideell förening och samtidigt har samma typ av träning som privata företag:

- Det kan man visst ha. Vår verksamhet bygger ju helt på ideella krafter, alla våra 245 instruktörer jobbar ju ideellt. 

- Det är de som driver föreningen med en verksamhet som går ut på att erbjuda träning för alla, säger Marie Johansson till P4 Västmanland.

- Så ja, jag tycker att vi visst kan driva samma verksamhet som privata företag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".